fbpx

Da li ste znali?

Dobrodošli u našu malu riznicu intresantnih podatka gde ćemo se truditi da Vam prenesemo zanimljive činjenice vezane za Zlatibor i naše proizvode. Proveravajte povremeno ovu stranicu jer će se stalno proširivati novim sadržajem. 

By ZLATIBORKO

Zašto je suvo meso sa Zlatibora toliko ukusno?

Ko god da je barem jednom posetio Zlatibor, nije ostao ravnodušan na lepotu i dušu ove planine. Bilo da ste ga posetili leti, bilo zimi, uvek ćete poželeti da mu se vratite. Ali, u čemu je tajna ovog dragulja srpskog turizma?

Pre svega, magija Zlatibora krije se u savršenom vazduhu, koji nastaje kao posledica ukrštanja moćne struje vetrova s visokih Karpata, tople i mirisne mediteranske struje sa Sredozemnog morа i kristalno čistog i svežeg vazduha sa Alpа i Dinаridа.

Ova ruža vetrova blagotovorna je za sve koji pate od respiratornih bolesti, a miris borovih i bukovih šuma, kao i pitome padine bogate mirisnim lekovitim biljem očaravaju svakoga ko je ikada kročio u ovu vazdušnu banju.

MesoKajmakLepinja-min

Zato nije ni čudo što je svako jelo koje pojedete na Zlatiboru vrhunski specijalitet, ma šta se odlučili da probate – kajmak, sireve, jagnjetinu, rakiju, slatko od divljih jagoda, kupina i drugog šumskog voća, livadski, bagremov ili med od borovih iglica.

Ipak, titulu šampiona ukusa i mirisa Zlatibora svakako nosi suvo meso kao što su svinjski but, tanka slanina, pečenica, suvi vrat… A na samom tronu je, naravno, njeno veličanstvo zlatiborska goveđa pršuta, koja važi za jedan od najprodavanijih suvenira sa ove planine.

A zapravo, tajna savršenstva svih ovih suvomesnatih delikatesa krije se baš u tom svežem i mirisnom vazduhu Zlatibora na kome se meso suši, ali i bukovom drvetu na kome se dimi. Na jedinstvenom planinskom vazduhu suše se najbolji komadi naših proizvoda, a u svakom zalogaju možete osetiti finoću njihovih ukusa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

By ZLATIBORKO

Kako se proizvodi zlatiborska goveđa pršuta?

Zlatiborska goveđa pršuta je tipičan proizvod za šire područje Zlatiborskog okruga koji se proizvodi u zlatiborskim selima, i Sjenici i Novoj Varoši (u Sjenici pod nazivom pešterska ili sjenička pršuta, užička ili samo goveđa pršuta), sa praktično identičnom tehnologijom prerade i načinom uzgoja životinja. Od 28. februara 2014. godine, zvanično je zaštićena zlatiborska goveđa pršuta kao brend Srbije sa oznakom geografskog porekla u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije.

Istorija proizvodnje zlatiborske goveđe pršute u netaknutoj prirodi zlatiborskog sela Mačkat, datira još iz davne 1885. godine.

Tehnologija

Zlatiborska goveđa pršuta je suhomesnati proizvod lepog izgleda, prijatnog ukusa i mirisa, nastao na tradiconalmom majstorstvu visokog kvalteta ručne izrade. Majstorstvo u pripremanju pršute se čuva i prenosi generacijama.

Dimljenje mesa vrši se na suvom bukovom drvetu i sušenju na svežem zlatiborskom vazduhu, metodom koja se koristi više od 130 godina

Sirovina

Pršuta se izrađuje od muskulature kompaktnog goveđeg mesa I kategorije od trupa (noge, leđa, biftek), dobro uhranjenih (radnih) goveda starih 3-5 godina, što mesu daje snažnu aromu. Isečeni komadi mesa, pripremljeni za suđenje moraju biti sa urednim ivicama i čistom i suvom površinom.

Proces proizvodnje

Proces proizvodnje koji traje oko četiri nedelje, u skladu je sa tradicijom i sprovodi se u nekoliko faza:

  • mehanička obrada mesa,
  • stavljanje mesa u sedmodnevnu salamuru (koju čini kuhinjska so i šećer),
  • ceđenje mesa od viška salamure nakon odležavanja u salamuri,
  • dimljenje mesa na suvom bukovom drvetu,
  • sušenje prodimljene pršute na svežem zlatiborskom vazduhu, metodom koja se koristi više od 130 godina i jedinstvena je za najpoznatiju srpsku vazdušnu banju – Zlatibor, u trajanju od tri nedelje. U tom periodu gubitak težine tretiranih komada mesa (dužine do 50 cm) je 40-50%.

Svojstva proizvoda

Zlatiborska goveđa pršuta je proizvod kompaktnog umereno čvrste konzistencije i oblika, i po površine ima stabilnu tamnocrvenu boju. Na preseku, mišićno tkivo je crvene boje i pravilno je mramorirano malim grupicam masnog tkiva. Poseduje veoma prijatnu i posebnu aromu i ukus karakterističan za soljeno, sušenu i dimljeno goveđe meso

Čuva se na temperaturi od +2°S do +10°S, na čistom i suvom mestu, u originalnim pakovanjima, na paletama, zaštićeni od svetlosti i vlage.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin